Nem feltétlenül igaz, hogy a technológia lustává tesz

Nem feltétlenül igaz, hogy a technológia lustává tesz

Avagy az appok és az okoseszközök akár a barátaink is lehetnek.

A folyamatos fejlődés az emberi lét velejárója. Tudatos innováció és véletlenszerű újítások nélkül az életünk egészen más lenne, és nagy valószínűséggel ezt a cikket sem olvasnánk most a számítógép előtt ülve, vagy okostelefonunkon a közösségi oldalunk hírfolyamát pörgetve.

Az internet elterjedése és az okoseszközök megjelenése lényegesen egyszerűbbé tette a mindennapokat. Segítségükkel rengeteg érdekes információhoz juthatunk hozzá, rengeteg időt spórolhatunk, az innovációk pedig egészséges határokon belül alkalmazva a kikapcsolódásban is segítenek.

Sokak szerint azonban napjaink technológiai vívmányai az ember mentális és fizikai egészségére egyaránt veszélyesek lehetnek. Az internet és az okoseszközök használata függőséget okoz, lustává tesz, és megfoszt minket a motivációtól.

Az igazság azonban az, hogy a modern technológia egyáltalán nem az ellenségünk, sőt! Ha sikerül megtalálnunk a megfelelő egyensúlyt a mindennapi élet és az online jelenlét között, ezek az eszközök kifejezetten a segítségünkre is válhatnak, akár még az élet olyan területein is, mint a testmozgás és edzés. És hogy hogyan? Az alábbi cikkben megmutatjuk neked!

Sok tehertől megszabadultunk, de sok új is nyomja a vállunk

Napjainkban az okoseszközöknek köszönhetően sok olyan terhet sikerült ledobnunk a vállunkról, melyektől megszabadulva rengeteg időt nyerhetünk a hétköznapok folyamán. A modern technológiának köszönhetően az elmúlt években nem csak a kommunikáció vált könnyebbé, de mindennapjainkat is egyszerűbben szervezhetjük az olyan, praktikus kütyük segítségével, mint az okostelefonok vagy a tabletek.

A felgyorsult technikai fejlődés azonban nem csak felszabadító megoldásokat, de újabb problémákat is magával hozott a hétköznapokba. Egyre többen próbálunk egyszerre túlzottan sok dologra koncentrálni, és egyre többen válunk függővé okoseszközeinktől. Ez a fajta attitűd egyrészt magával vonja a normális, hétköznapi időbeosztásunk szétesését, másrészről pedig az emberek ellustulásához, motiválatlanságához is vezethet.

Sokan éppen ezért az okostechnológiát és a mindent behálózó internetes elérhetőséget az egészséges életmód valódi ellenségének tekintik. Ez bizonyos szempontból érthető, hiszen a virtuális tér által kínált lehetőségeknek köszönhetően sokan valóban kevesebb időt áldoznak a testmozgásra, illetve arra, hogy odafigyeljenek a saját egészségükre. A valóság azonban ennél jóval összetettebb, és hála istennek azt mondhatjuk, kevésbé aggasztó.

Az online világ folyamatos innovációi, valamint az okostechnológia folyamatos fejlődése azok számára is kiváló lehetőségeket kínálnak, akik a virtuális teret saját egészségük fejlesztésére, a testmozgással kapcsolatos fogadalmaik betartására, illetve céljaik megvalósítására szeretnék alkalmazni. Mind a hardveres, mind pedig a szoftveres innovációk olyan lehetőségeket kínálnak ugyanis, melyek segítségével az ember nem csak egyszerűbben, de hatékonyabban és biztonságosabban is követheti nyomon eredményeit, legyen az edzés akár a hobbija, akár a szenvedélye, akár a munkája.

Mindenki zsebében ott bujkál a lehetőség

Az okoseszközök egyik legnagyobb előnyét jelenti, hogy képesek egyetlen kütyüben akár több, különböző eszköz sajátosságait is egyszerre, hatékonyan egyesíteni. A mobiltelefonok születésük idején kizárólag a vezetékes telefonok hordozható alternatíváit jelentették, majd később jött az sms küldés lehetősége, végül pedig az online kapcsolat, melytől kezdve nem kellett sokáig várni arra, hogy a világ egyetlen készülék segítségével kitárulhasson előttünk. Az okostelefonok forradalma lehetővé tette számunkra, hogy a zsebünkben hordott mobilunkat olyan célokra használhassuk, melyekre korábban talán legmerészebb álmainkban sem gondoltunk volna.

A mobilos applikációk piacára különböző üzletágak épültek, és mára a közösségi appok, játékok, és egyéb, szórakoztató céllal született szoftverek mellett olyan üzletágak képviselői is betették a lábukat, mint az egészséges életmód és a fitnesz. A mozgásra vágyó felhasználók rengeteg olyan alkalmazások közül válogathatnak, mint a lépés- és kalóriaszámláló appok, az étrend-tervező alkalmazások, az edzőkereső szoftverek, vagy épp az edzésekre történő bejelentkezéseket kezelő megoldások.

Az okostelefonok használata tehát sok esetben rácáfol arra a kijelentésre, hogy a modern technológia használata lustává és ignoránssá teszi a felhasználókat. A statisztikák szerint ugyanis bizonyos egészséges életmódhoz és testmozgáshoz köthető applikációkat világszerte több százezrek aktívan használnak, és egyre elfogadottabbá és keresettebbé válik az olyan appok alkalmazása is, melyek lényege, hogy az edzéssel, mint munkával kapcsolatos terheket egy részét átvállalva könnyítsék meg a hivatásos trénerek mindennapjait.

Nem csak a sportolni vágyóknak, az edzőknek is hasznos megoldás

A különleges fitnesz-applikációk piacán az egyik legjobb példa a Spomoco naptárkezelő és edzőkereső alkalmazása, mely a két fél közti kommunikáció leegyszerűsítésével egyszerre kínál hatékony alternatívát a trénerek, valamint a kuncsaftjaik mindennapjainak megkönnyítésére.

A Spomoco segítségével az edzők könnyedén tölthetik fel vagy frissíthetik órarendjüket, és oszthatják meg aktuális naptárjukat jelenlegi, valamint leendő kuncsaftjaikkal. Ráadásul az órákat illető adminisztrációs terhek miatt sem kell többé aggódniuk.

A testmozgásra vágyó, potenciális vendégek az alkalmazás használatával gyorsan és könnyedén találhatnak számukra megfelelő időpontot, melyet akár egyetlen kattintással foglalhatnak le, rezervációjukat pedig ugyanilyen egyszerűen módosíthatják, vagy törölhetik is a későbbiek folyamán. A Spomoco használata ráadásul egyszerűbbé teszi a két fél közti kommunikációt is, és segítségével a jövőben nincs szükség telefonos, vagy e-mailek formájában történő egyeztetésre sem. Sőt, attól sem kell ezután félni, hogy egy-egy alkalommal valaki megfeledkezik a jó előre lefoglalt edzési időpontról, az alkalmazás ugyanis kérésre minden fontos eseményről emlékeztetőt küld a felhasználó számára.

A Spomoco tökéletesen illusztrálja tehát azt, hogy milyen lehetőségeket rejthet egy mobiltelefonra készült applikáció abban az esetben, ha az ember szeretne időt szánni a testmozgásra, vagy épp hivatásszerűen foglalkozik a fitnesszel. Az applikáció az edzések mindkét aktív résztvevője, az edző, valamint a vendég számára hasznos és hiánypótló megoldást jelent. Valódi digitális asszisztens, ami az órarendtervezés mellett az adminisztrációval és a kommunikációval járó feladatok egy részét is képes hatékonyan és megbízhatóan átvállalni felhasználóitól.

Az alkalmazások piacán több ehhez hasonló, hiánypótló megoldással is találkozhatunk, ami tökéletesen illusztrálja azt, hogy a testmozgást a mobiltechnológia és az online világ folyamatos fejlődése sem szorítja háttérbe. Sőt, épp ellenkezőleg!

A mobilokon túl is van élet

Nem az okostelefonok és a tabletek jelentik a modern technológiák egyetlen olyan formáját, melyek az egészséges életmód szempontjából forradalminak nevezhető lehetőségeket kínálnak felhasználóik számára.

Az első, nagy áttörést néhány évvel ezelőtt az okosórák megjelenése jelentette. Az okosórák rendkívül hasznos kütyük, melyek képesek arra, hogy különböző applikációkkal összekapcsolva edzés vagy futás közben teljesítményünket, valamint testünk reakcióit, szívritmusunkat és légzésünket is mérjék, majd az így kapott eredményeket akár ki is értékeljék számunkra.

Az okosóra mellett ráadásul már olyan, egyéb kiegészítők is elérhetők a fitnesz-kütyük piacán, mint például az okos ugrókötél, mely wi-fi kapcsolat segítségével szintén szinkronizálható okoseszközeinkkel, és képes arra, hogy monitorozza az edzések során nyújtott teljesítményünket.

De drága kütyüket sem kell ahhoz vásárolnunk, hogy otthonunkban élvezhessük a modern világ által kínált, testmozgásra ösztönző lehetőségeket. Elég, ha egy számítógéppel és internetkapcsolattal rendelkezünk, és már bele is vethetjük magunkat a különböző videómegosztók által kínált, online edzései lehetőségek kínálatába, vagy egy konferenciahívás segítségével akár a világ másik feléről is bekapcsolódhatunk egy virtuális tréning résztvevői közé.

Csak az első lépés nehéz

Sokaknak nehéz edzőként az új technológiák alkalmazása felé nyitni, azonban nem szabad elfelejteni azt, hogy az esetek többségében csak az első lépés az, ami nehéz. Ha nyitottak vagyunk az olyan, modern megoldásokra, mint például a Spomoco applikációjának a használata, rengeteg tehertől szabadulhatunk meg, melyek korábban a munkánktól, vagy épp a kikapcsolódásunktól vettek el hetente akár több, értékes órát. Az új dolgokra való nyitottság ráadásul vendégeinket is segítheti abban, hogy céljaik elérése gyorsabban, látványosabb léptekben váljon megvalósíthatóvá. 

Sose feledjük tehát, hogy az innováció jó dolog, az appok és az okoseszközök pedig a barátaink is lehetnek. Egy-egy újító megoldás bevetése segíthet abban, hogy kialakuljon köztünk és vendégeink közt a lojalitás alapjául szolgáló, megfelelő mértékű bizalom, és rengeteg új, a nyitott dolgokra vevő ügyfelet is szerezhetünk. Egy olyan apró újítás is hatalmas sikereket hozhat, mint egy alkalmazás használata, hiszen minél innovatívabban gondolkodunk, annál nagyobb lesz a szakmán belüli versenyelőnyünk.

Regisztrálok a spomoco®-ba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük