Hogyan kezeld hatékonyan az utolsó pillanatban történő lemondásokat? II. rész

“Sajnos mégsem tudok ma ott lenni az edzésen, jövőhéten találkozunk!” -írja az egyik vendéged egy órával a foglalkozás előtt, sms-ben, különösebb magyarázat nélkül. Ugye neked is ismerős a szituáció?

Sajnos sok esetben megesik, hogy kuncsaftjaink utolsó pillanatban mondják le az előre lefoglalt edzési időpontjaikat, vagy pedig egyszerűen nem jelennek meg a csoportos órákon. Ez rendkívül kellemetlen tud lenni, hiszen ha időben tudnál a megüresedő helyekről, feltölthetnéd őket azokkal az érdeklődőkkel, akik egyébként nem fértek volna be a tervezett órára.

Létezik-e hatékony módja annak, hogy az ilyen szituációkat elkerüld, és hatékonyan kezeld az edzéseid utolsó pillanatban történő lemondását?

Hogyan kezeld igazi profiként a kellemetlen szituációt?

Habár a kései lemondásokból adódó bevételkiesés és a felesleges energiabefektetés nagyon is frusztráló lehet, meg kell tanulnod hidegvérrel kezelned a hasonló helyzeteket. Mindenkivel előfordulhat, hogy valami halaszthatatlan, előre nem látott dolog borítja fel a napirendjét. Ebben az esetben empatikusan és elfogadóan kell viseltetned azon vendégeid iránt, akik túlzottan későn mondják le fix időpontjukat, vagy esetleg nem jelennek meg egy adott edzésen. Természetesen abban az esetben, ha érezhetően nem kifogáskeresésről van szó, és ez az állapot nem ismétlődik meg hétről hétre újra.

A notórius későkkel és óráikat folyamatosan későn lemondókkal ugyanis már némileg más a helyzet. De nem feltétlenül kell, hogy aggódj, hiszen az ilyen jellegű szituációk is könnyedén megoldhatók némi közös gondolkodással.

Ha egy vendég rendszeresen elfelejti lefoglalt időpontjait, vagy gyakran előfordul, hogy sűrű időbeosztása miatt utolsó pillanatban derül ki, hogy nem tud megjelenni előre lefoglalt az órákon, ülj le vele egy edzés után, és beszéljetek a dologról. Próbáld finoman megérdeklődni, mi a folyamatos késések oka. Közösen több hatékony megoldást is kitalálhattok annak érdekében, hogy a feledékenység, vagy a szoros időbeosztás egyikőtöket se hozza váratlan és kellemetlen helyzetekbe.

Ahhoz tehát, hogy megfelelően kezeld a helyzetet, nincs szükség másra, csak némi megértésre, tárgyalóképességre, és egy-két jól bevált, valamint modern, ámde hatékony trükk bevetésére. Hogy mik ezek? Természetesen most ezt is megmutatjuk!

A hétköznapi megoldások

Több olyan megoldás is létezik, amit rengeteg edző használ, és elmondható, hogy hatékonyan működnek. Ezek főként a bizalom erősítését szolgáló formaságokon, papírmunkán, és az előre történő gondolkodáson alapulnak. Az alábbi két példa kiválóan alkalmas ezek illusztrálására.

  • Ne csak adj, kérj is cserébe!

Fontos, hogy kuncsaftjaidban már az elején tudatosítanod kell, hogy bár a Te fő feladatod az ő személyes fejlődésük elősegítése és a céljaik felé vezető út egyengetése, ettől függetlenül elvárásaid is vannak velük szemben. Olyan elvárások, melyek nem csak saját érdekeid védelmét, de az ő előrehaladásukat is elősegítik, egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik.

Ezeket az elvárásokat érdemes azon kívül, hogy beszéltek róluk, hivatalos formában kezelned, és irányelvekké fogalmaznod őket, például egy házirend megírásával és betartatsásával. Ezek az irányelvek mindkét fél érdekeinek védelmét szolgálják, és ezek közé az órák lemondásával kapcsolatos tudnivalókat is belefogalmazhatod. A vendégeid ezen irányelvek aláírásával tudomásul veszik, hogy az óráidra való regisztráció egyfajta kötelezettséget jelent, és ha nem jelennek meg egy edzésen, az esetlegesen plusz költséget is jelenthet számukra.

A legtöbb ember szereti, ha le vannak tisztázva a szabályok, már csak ezért is érdemes az elején lefektetned őket. Azokat pedig, akik kifejezetten szeretik a szabályokat áthágni kíválóan kezeli a Spomoco órarendkezelő.

  • Kalkulálj okosan!

A megfelelően megfogalmazott irányelvek kiváló kiindulási alapot biztosítanak abból a célból, hogy kevesebb legyen a lefoglalt időpontokban nem megjelenő vendég. Azonban nem feltétlenül nyújtanak megfelelő biztonságot a notórius mulasztások által okozott bevételkiesés ellen. Éppen ezért fontos, hogy az óráid árának megadásakor úgy kalkulálj, hogy ne érhessen anyagi szempontból különösen kellemetlen meglepetés.

Ennek legegyszerűbb és leghatékonyabb módja, ha edzéseidért a vendégek nem alkalmanként, hanem egyben, heti, vagy havi lebontásban fizetnek. Ilyen módon a lefoglalt időpontokért előre megkapod a neked járó összeget, ami arra motiválja kuncsaftjaidat, hogy csakis a legszükségesebb, leghalaszthatatlanabb helyzetben kelljen lemondaniuk előre lefoglalt óráikat.

Modern megoldás

A klasszikus megoldások mellett ma már a technika fejlődésének hála, lehetőségünk nyílt olyan, modern megoldások alkalmazására is, melyek kevésbé tűnnek szigorúnak, mégis eredményesek. Ezek a módszerek természetesen a jól bevált, hétköznapi megoldásokkal együtt, összevonva is alkalmazhatók, és hatékonyságuk ilyen módon csak tovább növelhető.

A modern okoseszközök egyik legnagyobb előnyét például mobilitásuk, és a rajtuk futtatható programok sokszínűsége jelenti. Ma már szinte az élet minden területén találhatunk legalább egy olyan applikációt, ami mindennapi teendőink elvégzését hivatott gyorsabbá és egyszerűbbé tenni. Nincs ez másként a fitnesz-ipar és a testmozgás területén sem.

A piacot az elmúlt évek során szinte elárasztották a különböző, teljesítmény mérésére, motivációra, valamint szervezésre használható, könnyen kezelhető applikációk. Ezen alkalmazások közt pedig olyanokat is találunk, melyek az edzők és vendégeik számára egyaránt hasznos kiegészítőként szolgálhatnak, mind az órák szervezése, mind a folyamatos motiváció fenntartása szempontjából.

A Spomoco alkalmazása is éppen erre az analógiára épül. Nem csupán az edzőknek, de a kuncsaftjaiknak is segít megkönnyíteni a mindennapokat, és mindkét fél részére egyfajta személyi asszisztensként szolgál.

  • Az órarend effektív tervezése

A Spomoco fő célja az órák szervezésének, a  leegyszerűsítése. Hogy milyen módon? Ez rendkívül egyszerű!

A Spomoco használatával a vendégek egyetlen kattintással, a nap bármely szakaszában foglalhatnak időpontot az edzők által megadott, szabad időpontokra, illetve ugyanilyen gyorsan és hatékonyan le is mondhatják, vagy módosíthatják azokat. Mindezt anélkül, hogy közben telefonos vagy e-mailes kapcsolatban kellene lenniük egymással.  Az applikáció ráadásul nem csupán az időpontfoglalást és annak módosítását teszi gyerekjátékká, de az ezzel járó adminisztrációs feladatokat és folyamatos szervezkedést is egy csapásra képes levenni az edzők válláról.

  • Várólista automatikus kezelése

Azoknak a vendégeknek, akik gond nélkül  mondják le az órákat, vagy azoknak, akik az utolsó pillanatban szeretnek dönteni arról, hogy mikor menjenek sportolni, számukra egy kiváló megoldást jelent a Spomoco várólistás funkciója. Mindig előfordul, hogy az utolsó pillanatban valaki lemondja az órát. Ilyenkor a várólistára jelentkezett vendégek lecsaphatnak a szabad helyre, így mindenki jól jár, Te is, mert nem marad el bevételed, és a vendéged is, aki végül eljut a számára legoptimálisabb órára.

  • Folyamatos motiváció

Ha valóban szeretnéd elkerülni, hogy vendégeid csupán kedvtelenségből mondják le óráikat, majd később le is morzsolódjanak, gondolnod kell a folyamatos motivációra is. Az edzések során általad közvetített energia és átadott lendület a legjobb motiváló erő, azonban ezen kívül sokaknak szüksége lehet a hétköznapokban apróbb dolgokra is, melyek emlékezteti őket a rendszeres testmozgás fontosságára.

Vegyük példának ismét a Spomoco alkalmazását, ami virtuális asszisztensként nem csak a bejelentkezést teszi könnyebbé, de folyamatos motiváló erőként is szolgál a vendégek számára. Különböző emlékeztetőkkel hívja fel a figyelmüket a közelgő edzésekre, vagy értesíti őket arról, ha huzamosabb ideje nem foglaltak időpontot óráidra. Ezáltal folyamatosan még több sportra, még több mozgásra motiválva őket.

A Spomoco segítségével tehát azokat az ügyfeleket is megnyerheted magadnak, akik feledékenyebbek, vagy a hétköznapjaik szervezetlensége miatt némi segítség nélkül nehezebben tudják az edzések időpontját mindennapjaikban integrálni. Ez az alkalmazás egy olyan eszköz, mely segít abban, hogy összetartó, közös bizalmon alapuló sportolói közösséget építs, és ezáltal sikerüljön minimalizálnod a túlzottan későn lemondott, vagy szó nélkül kihagyott órák általi szabadidő- és bevételkiesést.

Summa summarum

Összességében elmondhatjuk, hogy a lemondott edzések nem csupán üzletednek, de a klienseiddel fenntartott kapcsolatnak egyaránt rosszat tesznek. Csökkentik az egymásba vetett bizalmat, és kellemetlen szituációkat idéznek elő, ezáltal pedig a szakmaiság és a hatékonyság rovására mennek. Minél kevesebb tehát az előre lefoglalt, majd később lemondott edzési időpont, annál biztosabb lehetsz abban, hogy kitartó és lojális vendégkört tudsz magad köré építeni. Ahhoz azonban, hogy ez hatékonyan működjön, a kezedbe kell venned az irányítást, és az első lépésektől kezdve dolgoznod az ilyen jellegű problémák elhárításán.

Hogyan kezeld hatékonyan az utolsó pillanatban történő lemondásokat? I. rész >> kattints ide

Regisztrálok a spomoco®-ba

Ha tetszett a cikkünk, vagy úgy gondolod, hogy más számára is érdekes lehet, oszd meg itt:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük