Hogyan kezdj fitnesz vállalkozásba otthonról, gyorsan és könnyedén?

Te is szeretsz egészségesen élni és úgy érzed, mindennapjaid leginkább a testmozgás körül forog? Szeretnéd másokkal is megosztani tapasztalataidat és fitnesz iránti eltökéltségedet, ráadásul úgy, hogy ezzel még pénzt is keresel? Jól kommunikálsz, energikus vagy, és szeretsz emberekkel foglalkozni? Akkor épp itt az ideje annak, hogy belőled is edző váljon!

Jogos persze a kérdés, hogy hogyan is vágj bele az egészbe? Mire van szükséged, ha a jövődet a fitnesz világában képzeled el, és Te is edzői karriert szeretnél építeni? Ne aggódj, most segítünk abban, hogy biztos alapokról indulj, és minden zökkenőmentesen menjen a maga útján!

Miért is érdemes belekezdeni?

Két kiváló dolog is van abban, ha a kezedbe veszed a sorsodat és valóban edző válik belőled. Az egyik, hogy végre megélhetésként foglalkozhatsz azzal, amit valóban szeretsz, amiben úgy érzed, hogy a legjobb vagy. A másik, hogy rengeteg embernek segíthetsz abban, hogy ők is hatékonyan érjék el saját céljaikat.

Nincs is annál kielégítőbb érzés ugyanis, mint amikor azt érzed, hogy pozitív hatással lehetsz mások életére. Amikor láthatod, hogy valaki a te hatásodra egyre közelebb és közelebb kerül hosszú távú céljai eléréséhez. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy az elmúlt években kortól, nemtől és testalkattól függetlenül hazánkban is egyre nagyobb az igény a mozgásra és az egészséges életmódra, egyre többen csak a motiváló erőre várnak, hogy megvalósíthassák önmagukat és álmaikat.

Két kiváló dolog is van abban, ha a kezedbe veszed a sorsodat és valóban edző válik belőled. Az egyik, hogy végre megélhetésként foglalkozhatsz azzal, amit valóban szeretsz, amiben úgy érzed, hogy a legjobb vagy. A másik, hogy rengeteg embernek segíthetsz abban, hogy ők is hatékonyan érjék el saját céljaikat. Nincs is annál kielégítőbb érzés ugyanis, mint amikor azt érzed, hogy pozitív hatással lehetsz mások életére. Amikor láthatod, hogy valaki a te hatásodra egyre közelebb és közelebb kerül hosszú távú céljai eléréséhez. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy az elmúlt években kortól, nemtől és testalkattól függetlenül hazánkban is egyre nagyobb az igény a mozgásra és az egészséges életmódra, egyre többen csak a motiváló erőre várnak, hogy megvalósíthassák önmagukat és álmaikat.

A szabadúszó edzői karrier további előnyei közé olyan dolgok tartoznak, mint például:

  • Saját magad oszthatod be munkaóráidat és szabadidődet
  • Mindig fitt és egészséges maradsz, hiszen folyamatosan mozgásban vagy
  • Többet kereshetsz, és jobban szórakozhatsz, mint alkalmazottként

Vágjunk tehát bele, és kezdjük az elejéről!

Tudtad, hogy elég az elszántság?

Az első, és talán legfontosabb dolog, ami rengeteg embert visszatart attól, hogy maga is edzővé váljon, a szakirányú végzettség és a szakmai tapasztalat hiánya. Kevesen tudják ugyanis, hogy hazánkban ma ahhoz, hogy valaki fitnesz terén kezdjen karrierépítésbe, nem feltétlenül van szüksége arra, hogy szakvizsgával rendelkezzen.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyik napról a másikra bárkiből edző vagy fitnesz-oktató válhat. Az elszántság és a lelkesedés mellett ugyanis fontos, hogy magabiztos alapokkal rendelkezz, és amikor csak tudod, tovább is képezd magad. Ha komolyan gondolod a dolgot, az a legfontosabb, hogy folyamatosan fejleszd önmagad mind szellemileg, mind fizikailag, és koncentrálj arra, hogy valóban Te lehess a legjobb a szakterületeden. Ehhez nem árt, sőt, kifejezetten hasznos lehet egy tanfolyam elvégzése, hiszen egy tudásodat igazoló papír tesz majd igazán hitelessé leendő kuncsaftjaid körében, a kurzuson tanult dolgok pedig stabil alapot képeznek tudásod megfelelő továbbképzésére.

Tudtad, hogy otthonról is elkezdheted?

A legtöbben talán azért nem mernek belevágni az edzősködésbe, mert hatalmas feladatnak és anyagi tehernek érzik a terembérlést, vagy a szükséges eszközök beszerzését. Ahhoz azonban, hogy azzal foglalkozz, amit szeretsz, nem feltétlenül kell saját edzőteremmel, vagy drága, modern eszközökkel rendelkezned. Elég egy megfelelő méretű szoba, néhány lelkes vendég, és az elhivatottságod!

Egyszerre egy-két vendégnek saját lakásodon is tarthatsz órákat, vagy akár te magad is elmehetsz vendégeid otthonába. Akár így, akár úgy, az ilyen jellegű egyéni, vagy kis csoportos foglalkozásoknak rengeteg előnyük akad. Jobb kapcsolatot alakíthatsz ki vendégeiddel, és személyre szabottabb, célorientáltabb edzéseket tarthatsz számukra. A kommunikáció mellett pedig a szervezés és az órák összehangolása is egyszerűbb és gyorsabb feladat, mint az egy tömeges csoportfoglalkozásokat tartató, nagy stúdió esetében lenne. Pláne abban az esetben, ha megvan hozzá a megfelelő segítséged, de erről egy kicsit később, bővebben.

Ha pedig eszközigényes órákat szeretnél tartani, akkor sem kell feltétlenül aggódnod, hiszen az egyéni, vagy kis csoportos foglalkozásokra akár használtan is vásárolhatsz minőségi eszközöket, vagy utána járhatsz a felső kategória alatti, olcsóbb, ám hasonló minőséget képviselő márkáknak. Ilyen módon rengeteg pénzt spórolhatsz, és kuncsaftjaid sem fognak majd hiányt szenvedni az edzések során bemutatott gyakorlatok elvégzéséhez szükséges eszközökből.

Tudtad, hogy ha szeretnél, továbbléphetsz?

Ha jól végzed a dolgod és még némi szerencse is a pártodra áll, egy idő után sikerül majd kiépítened saját vendégköröd, mely egyre csak növekedni és növekedni fog. Idővel persze páran lemorzsolódnak majd, de emiatt nem kell aggódnod, hiszen teljesen normális folyamat.

Ahhoz azonban, hogy ki tudd elégíteni növekvő vendégköröd igényeit, előfordulhat, hogy ki kell mozdulnod a lakásból, és edzéseid színhelyét egy valamivel nagyobb és rugalmasabb közösségi térbe kell helyezned. Ekkor sem kell még persze saját stúdióban vagy edzőteremben gondolkodnod. A kisebb csoportokat oktató edzők számára kiváló alternatívát jelenthetnek a helyi közösségi házak, vagy az iskolák tornatermei, és rengeteg olyan stúdió akad, ahol reális áron bérelhetsz termet heti edzéseid levezénylésére.

Tudtad, hogy nem leszel magadra hagyva?

Nem titok, hogy az edzőségnek vannak bizonyos „árnyoldalai” is, és nem csupán arról szól a történet, hogy egész nap azt csinálod, amit korábban hobbidként végeztél, csak most fizetést is kapsz érte. Az edzői munka komoly tervezést igényel, hétről hétre, vagy inkább napról napra oda kell figyelned régi és új vendégeid igényeire, képben kell lenned edzéstervükkel és órarendjükkel. Ráadásul, ha szabadúszó karrierbe kezdesz, meg kell felelned bizonyos elvárásoknak.

Többek között komoly időt kell szakítanod az adminisztrációs feladatok elvégzésére, és jövendőbeli vendégeid adatainak védelmére. Ez pedig minden esetben rengeteg időt és energiát igénylő munka, mely sok odafigyelést igényel, és sok hibalehetőséget hordoz magában. Vagy mégsem?

Manapság olyan világot élünk, ahol sok mindenki más mellett a szabadúszó edzők életét is könnyebbé teszik a hétköznapok folyamán alkalmazható technikai újítások. Az okostelefonok, a tabletek, és a tömegek által elérhető, hasznos mobilapplikációk. Az órarendtervezés és az adminisztrációs feladatok elvégzése sosem volt olyan egyszerű, mint napjainkban, hiszen az online világ nagyban hozzájárult ezen feladatok leegyszerűsödéséhez.

A Spomoco egy olyan alkalmazás, melynek segítségével interaktív módon tarthatod kapcsolataidat vendégeiddel, anélkül, hogy akár egyetlen telefon, vagy e-mail váltás szükséges lenne az aktuális edzések leszervezéséhez, az időpontok lefoglalásához, vagy más esetben lemondásához. Mindezen túl az alkalmazás az adminisztrációs terheket is képes levenni a válladról, és a legszigorúbb GDPR előírásoknak megfelelően kezeli és tartja biztonságban az illetéktelen személyektől ügyfeleid adatait. Egyszóval, ha adminisztrációról, szervezésről és adatbiztonságról van szó, egészen biztos lehetsz abban, hogy szabadúszó edzőként sem leszel magadra hagyva. A Spomoco kifejezetten edzők, kisebb stúdiók számára tervezett applikációként nem csak a Te, de vendégeid mindennapjait is képes egyszerűbbé, hatékonyabbá és gördülékenyebbé tenni, ezáltal pedig olajozottan mehet majd a munka!

A jó tanácsok után pedig most vegyük sorra a gyakorlati lépéseket. Mi szükséges ahhoz, hogy szabadúszó edzőként építhess karriert és saját magad ura legyél?

  • Döntsd el, egészen pontosan a piac mely szegmensére szeretnél koncentrálni. Mivel a fitnesz-világ napjainkban egy egyre táguló univerzum, így próbáld meg megtalálni azt, amiben valóban Te lehetsz a legjobb, és hatékonyan tölthetsz be olyan piaci rést, amivel rengeteg elégedett vendég igényeit elégítheted majd ki a jövőben!
  • Végezz el egy biztos alapokat nyújtó tanfolyamot. Ami nem feltétlenül alapkövetelmény, de jóval hitelesebb leszel tőle vendégeid szemében, és egészen biztos, hogy sok új, érdekes dolgot tanulhatsz egy igazán jó edzői kurzuson.
  • Készíts üzleti tervet. Ha vállalkozást indítasz, talán ez a legfontosabb pont, amit minden esetben érdemes jóval azelőtt megtenned, hogy belevágnál ötleteid megvalósításába. Az óráid szükséges költségei mellett ilyenkor kalkuláld be a legális működéshez szükséges kiadásokat, az adót, az adminisztrációs költségeket, valamint a reklámra fordítható anyagi limitet is.
  • Vásárold meg a szükséges eszközöket. Ha olyan órákat szeretnél tartani, melyek eszközigényesek, elkerülhetetlen, hogy legalább néhány, egy-két vendég számára használható eszközt beszerezz. Ezeknek nem kell a legdrágább, legmárkásabb dolgoknak lenniük, azonban mindig figyelj oda a megfelelő minőségre!
  • Tervezd meg a marketingstratégiád. Manapság a fizetős megoldások mellett már rengeteg ingyenes csatorna áll rendelkezésedre, ahol megkezdheted egy stabil vendégkör, tevékenységed körül csoportosuló közösség felépítését. Koncentrálj a közösségi médiára, ahol nem csak meglévő és leendő vendégekkel építhetsz kapcsolatokat, de akár más edzőkkel, vállalkozókkal is megoszthatod tapasztalataidat.
  • Regisztrálj egyéni vállalkozóként, tevékenységi köröd pontos megjelölésével. Mielőtt belevetnéd magad a munkába, fontos, hogy minden szükséges papírmunka rendben legyen. Szabadúszó edzőként nincs nehéz dolgod, hiszen ha regisztráltál egyéni vállalkozóként, és havonta megfizeted a rád kiszabott adót, illetve az éves iparűzési adót, gond nélkül végezheted azt a tevékenységet, amit szeretnél. Fontos azonban, hogy mindennek kellő alapossággal nézz utána, és csak akkor vágj bele a dologba, ha valóban minden követelménynek megfelelsz.

Ha mindezt sikerül teljesítened, nincs más dolgod, mint belevetni magad a munkába, és minél hatékonyabban kielégíteni vendégeid igényeit. Folyamatosan képezd magad, mind fizikai erőnlétedet, mind tudásodat tekintve törekedj a fejlődésre. És sose feledd, nem csak vendégeid nincsenek egyedül, de Te sem! Az utad során érdemes minden olyan motiváló erőt és segítséget igénybe venned, amikről úgy érzed, segítik munkádat. A Spomoco segít abban, hogy hétköznapjaid gördülékenyebbek lehessenek, melynek hatására vendégeid is elégedettebbek lesznek majd munkával. Profi segítőtárs a mindennapokban, az igazán profi edzőknek, akinek saját céljai mellett vendégei a legfontosabbak

Regisztrálok a spomoco®-ba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük