A gyors és látványos fejlődés titka, mellyel a Te vendégeid is sikeresek lesznek az edzésben

A gyors és látványos fejlődés titka, mellyel a Te vendégeid is sikeresek lesznek az edzésben

Gyakran hangzanak el a következő kérdések a testmozgás iránt érdeklődő emberek szájából: Mennyit kell mozognom ahhoz, hogy a lehető leghamarabb megvalósítsam a céljaim? Hányszor kell edzenem egy héten a tökéletes testsúly, az áhított testalkat elérése érdekében?

Olyan felvetések ezek, melyek túlságosan is leegyszerűsítenek egy meglehetősen komplex, szerteágazó problémakört. Az álmok megvalósítása nem csupán a rendszeres testmozgáson múlik, annál jóval több a tennivaló abban az esetben, ha valaki valóban szeretne belátható időn belül látványos eredményt produkálni.

A jó edző feladatai közé tartozik azonban az is, hogy megtanítsa vendégeinek: a távlati célok eléréséhez legfőképp három dolog szükséges. Elszántság, tudatosság, és megfelelő tervezés.

Minél gyakoribb, annál eredményesebb?

Hogy kinek mennyi ideje van a testmozgásra, az a mindennapos feladatoktól és kötelezettségektől függően változó lehet. A rendszeres testmozgás fontos ugyan, ellenben senkitől sem várható el, hogy a munkával töltött, vagy a családnak szentelt idejét feláldozza az életmódváltás érdekében. Tény és való azonban, hogy minél többször tudunk egy héten időt szakítani az edzésre, annál hatékonyabb a mozgás, és annál hamarabb érhetünk el szemmel látható eredményeket.

A rutinos edzők általában azt mondják, legalább heti három alkalommal lenne szükséges intenzív mozgást végeznünk ahhoz, hogy a változás mind testileg, mind lelkileg érezhető legyen, és pozitív irányba mozduljunk a korábbi életvitelünkhöz képest. Ez pedig a legtöbb sportra és fizikai aktivitást igénylő tevékenységre igaz, beleértve a funkcionális köredzést, a futást, a biciklizést, jógát, vagy épp a sétát is.

Az edzésgyakoriság kérdése azonban mindent számba véve összetett témakör, melyet nem intézhetünk el egy félvállról vett kijelentéssel. Nem elég azt mondanunk, hogy minél gyakoribb a mozgás, annál jobbat tesz szervezetünknek.

Tény, hogy a hatékony fejlődéshez szükséges az, hogy minimum heti három alkalommal mozogjunk, a kevesebb azonban néha több, és ez igaz az aktív testedzésre is. A kisebb mértékű, ámde minőségi mozgás jóval többet ér, mint sok, gyorsan és hanyag módon lerendezett gyakorlat. De a rendszeresség függhet a fizikum edzettségétől, a testalkattól, és a gyakorlottságtól is. 

Az edzés nem minden

Sokan úgy gondolják, hogy a hatékony életmódváltáshoz elég annyi, ha heti három-négy alkalommal lejárnak az edzőterembe, vagy ellátogatnak egy csoportos edzésre, ahol izzadnak 1-2 órát, és mindent lerendeztek. Ők azok, akiket sajnos nagyon könnyű kiábrándítani, hiszen tudatnunk kell velük, hogy a megfelelő mennyiségű testmozgás önmagában még nem minden. Sőt! A rendszeres edzés a hatékony életmódváltásnak csupán egy szeletét teszi ki, és a célok eléréséhez szükséges követelményeknek nagyjából a tíz százalékát jelenti.

Önmagában a mozgás segít abban, hogy olajozottan tartsuk izmainkat, felpezsdítsük vérkeringésünket, és szervezetünk aktívabban termelje a boldogságérzethez elengedhetetlen oxitocint. Ahhoz azonban, hogy valóban egészséges életet éljünk, nem csak elszántnak és aktívnak, de tudatosnak is kell lennünk. Ennek a tudatosságnak pedig ugyanolyan fontos részét képzi a heti edzésidőpontok rendszeresítése, mint a hétköznapi életmódunkon, táplálkozásunkon történő, pozitív irányú változtatás.

„Az vagy, amit megeszel!”

Ludwig Andreas Feuerbach, német filozófus azt írta egyszer egy művében: „Az vagy, amit megeszel!”.A gondolat pedig olyannyira helytálló, hogy mára az egészséges táplálkozásra használatos, közismert szállóigévé nőtte ki magát. Nem véletlenül, hiszen az általunk fogyasztott táplálék valóban alapjaiban határozza meg testünk működését. 

A nem megfelelő minőségű étrend szervezetünkre és közérzetünkre is rendkívül negatív hatást gyakorol, és akár az életmódváltás irányába tett, pozitív lépéseinket is képes egy csapásra semlegesíteni. Az edzések eredményét a fizikai gyakorlatok mellett nagyban meghatározza a helyes étrend, amely a megfelelő anyagcsere, valamint a pozitív nitrogén egyensúly kialakulásának szempontjából is alapvető fontossággal bír.

Képzeljük el a céljaink eléréséhez szükséges feltételeket úgy, mint egy klasszikus kördiagramot, vagy egy ízletes torta szeleteit. Az egészséges táplálkozás ebből a tortából a legnagyobb falat, hiszen, míg az edzés rendszeressége nagyjából 10%-ot jelent, addig a megfelelő minőségű és mennyiségű étel körülbelül 80%-ot nyom a latba. Nem véletlen ez, hiszen az étkezési szokások a testsúly, az izomépítés, illetve az anyagcsere szempontjából is esszenciális kérdésnek tekinthetők.

Az igazán jó edzőnek tehát fontos feladata, hogy megértesse kuncsaftjaival, mennyire lényeges a testükben zajló folyamatok összhangja a kiegyensúlyozottság az egészséges mindennapi élet szempontjából. Ennek az alapját pedig a kiegyensúlyozott, gondosan megtervezett táplálkozás jelenti.

Minél többet tudunk a helyes étrend mibenlétéről, annál egészségesebbek, energikusabbak, és kiegyensúlyozottabbak leszünk a mindennapokban, és annál jobban teljesítünk majd a magunk elé kitűzött, távlati célok elérésében is.

Nem csak a tunyaság, a túlzott hajtás is káros

A rendszeres edzés és tudatos táplálkozás talán az egészséges életmód két legjelentősebb alappillérét jelentik. Ahhoz azonban, hogy életünk stabil alapokon álljon, egy harmadik, nem kevésbé fontos szegmens is szükséges. Ez pedig nem más, mint a megfelelő mértékű és minőségű pihenés.

Fontos az elegendő alvás, a lazítás a hétköznapi hajtás után, fontos, hogy kipihenjük magunk, és levezessük a stresszt, ami a munkahelyen, vagy a magánéletben ér bennünket. De az sem elhanyagolható, hogy az edzések közt legyen idő a regenerálódásra.

A megfelelő mértékű pihenés legalább annyira lényeges a fejlődés szempontjából, mint maga a mozgás, éppen ezért azzal egyenértékű, 10%-os szeletet érdemel a már említett, céljaink beteljesítéséhez szükséges teendők tortájából.

Összegezve tehát azt mondhatnánk, a hatékony fejlődés három alapvető dolgon, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáson, a testmozgás intenzitásán és rendszerességén, valamint a megfelelő mértékű pihenésen és regenerációs időn múlik. Az említés sorrendje pedig nem véletlen, hiszen az arányok megoszlása 80-10-10 százalékra tehető.

Hogyan teremthető meg a hőn áhított egyensúly?

A fentebb leírtakból talán már érzékelhető, hogy vendégeidben leginkább azt kell tudatosítanod, hogy a távlati célok elérése összetett feladat. Nem elég csupán magára az edzésre koncentrálniuk, jól szervezetten, átgondoltan és átláthatóan kell élniük hétköznapjaikat. Legyen szó akár a testsúly csökkentéséről, akár a tökéletesen kidolgozott felsőtest eléréséről, a siker érdekében muszáj bizonyos életmódbeli váltásokat eszközölni, ha úgy tetszik, rendszert teremteni a korábbi, hétköznapi káoszból.

Ez elsőre persze drasztikusan hangzik, azonban korántsem annyira megoldhatatlan feladat, mint ahogyan sokan gondolnák. Egyetlen kulcsszó segíthet abban, hogy az ember tudatosabban, és főként egészségesebben élhessen, ez pedig nem más, mint a tervezés.

Tervezni, tervezni, tervezni!

A siker kulcsa a jól szervezett, átgondolt és mértéktartó életvitelben rejlik. Az elszántság mellett rendkívül sokat nyom a latba a tudatosság.

Szerencsére már abban a korban élünk, amikor minden eszközünk adott legyen rá, hogy a számunkra leginkább megfelelő, leghatékonyabb módon tudjuk beosztani szabadidőnket. A megfelelő étrend megtervezésére rengeteg táplálkozási tanácsokkal foglalkozó forrás áll rendelkezésünkre, de a könyvek és a szakemberek tanácsa mellett kifejezetten erre a célra tervezett applikációk is segítenek abban, hogy tudatosan, céljainknak megfelelően állíthassuk össze hétköznapi étrendünket. És nincs ez másképp az alapvető időbeosztásunk megszervezésével és a heti edzések időpontjának lefoglalásával sem, hiszen erre a célra is elérhetők a kiválóan működő, könnyen kezelhető alternatívák.

A Spomoco egy olyan alkalmazás, mely nem csupán az edzőknek kínál a mindennapi munka során egyszerűen integrálható és játszi könnyedséggel használható alternatívát az edzési időpontok megszervezésére, valamint az órákkal járó, adminisztrációs feladatok elvégzésére. Az applikáció készséges segítőtársként támogatja az életmódváltás céltudatos tervezését is. A Spomoco segítségével minden vendég pillanatok alatt foglalhatja le a számára alkalmas edzési időpontokat, ezáltal pedig hétről hétre képes a testmozgáshoz igazítani hétköznapi teendőit.

Az alkalmazás használatával kuncsaftjaid ráadásul mindig láthatják, hogy mennyit edzettek egy adott hónapban, és a céljaikhoz igazodva milyen mértékben lehet szükséges a testmozgással töltött órák növelése.

Regisztrálok a spomoco®-ba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük