5 dolog, melynek ismerete segít összeállítani csoportos óráid edzéstervét

Mindannyian mások vagyunk. Olyan egyetemes igazság ez, melyet gyakran hallunk, ám mégsem elcsépelt, hiszen az élet minden területén kiválóan megállja a helyét. Nincs ez másként abban az esetben sem, ha az edzésről, a rendszeres testmozgásról beszélünk. Egyikőnk sem egyforma, éppen ezért nem csak mentálisan, de fizikailag is eltérőek az igényeink. 

Edzőként tudnod kell, mik azok a kulcsfontosságú dolgok, melyek alapján felépítheted a vendégeid számára ideális edzésterveket, és tudnod kell azt is, mi alapján adhatsz nekik életvezetési tanácsokat.

Az alábbi bejegyzésben néhány olyan lényeges, életmódbeli tényezőt szeretnénk bemutatni Neked, mely nagyban befolyásolhatja azt, hogy kuncsaftjaidnak milyen intenzív edzéstervre van szükségük ahhoz, hogy óráid segítségével hatékonyan indulhassanak el várva várt távlati céljaik beteljesítése felé.

A különbség a csoportos és az egyéni tréning közt

A személyi edzők feladata, hogy külön-külön foglalkozzanak azokkal a vendégekkel, akik bejelentkeznek hozzájuk. Az ő dolguk alapvetően egyszerűnek mondható, hiszen sokkal könnyebben tudják felmérni kuncsaftjaik képességeit, és ehhez igazodva állíthatják össze személyre szabott edzésterveiket adhatnak nekik hasznos, életmódbeli tanácsokat.

A csoportos órákat tartó trénerek feladata ezzel szemben némileg nehezebb. Egyszerre több emberrel, akár 8-10 vendéggel is foglalkozni kell, az órák anyagát pedig úgy kell összeállítani, hogy azok mindenki számára kivitelezhetők legyenek, de ne csak a sereghajtóknak, hanem a legjobban teljesítő vendégek igényeinek is megfeleljenek.

Sokan ezért is érzik úgy, hogy a csoportos órák kevésbé járulnak hozzá fizikai fejlődésükhöz és hatékony életmódváltásukhoz. Az azonban, hogy egy edző egy nagyobb létszámú csoport több tagjával egyszerre foglalkozik, egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem tartaná szem előtt a vendégek személyes fejlődését és egyéni céljait. Egyszerűen csak más módszerekkel motivál, máshogyan éri el, hogy megismerje a kuncsaftok korlátait, képességeit, illetve igényeit.

A csoportos órák legfőbb célja, hogy univerzális gyakorlatok során a vendégek teljes testüket átmozgassák, ilyen módon pótolva a hétköznapokból hiányzó, egészséges mennyiségű fizikai aktivitást. Ennek érdekében az edzők olyan edzéstervet állítanak össze, mely alapvetően rugalmas, és ha szükséges, könnyedén igazítható az órán résztvevő kuncsaftjaik képességeihez.

Felmerül persze a kérdés, hogy mi alapján dönt az ember az edzésterv összeállításáról. Mik azok a dolgok, melyeket csoportos edzőként is érdemes tudnod vendégeidről, mielőtt belevágnátok a közös munkába, és meghatároznátok az álmok beteljesüléséhez szükséges részfeladatokat?

Testmozgással kapcsolatos előélet

Mint ahogyan a bevezetőben már említettük: mindannyian mások vagyunk, mások a testmozgás segítségével elérni kívánt céljaink, és mások az ezek megvalósítására rendelkezésre álló képességeink is. Az igazán jó edző tudja ezt, és csoportos órák esetén is mindent megtesz, hogy felmérje az újonnan érkező kuncsaftok kvalitásait.

Érdemes a beiratkozás során akár külön-külön is elbeszélgetni erről a vendégekkel. Persze ha nincs idő arra, hogy mindenkivel külön tárgyald meg az edzéssel kapcsolatos előéletét illető dolgokat, kiváló alkalom lehet egy bevezető, szintfelmérő óra is, ami segít abban, hogy hatékonyan becsülhesd meg új vendégeid erőnlétét, adottságait, és a rendszeres edzéssel kapcsolatos elkötelezettségüket.

Életmód és életvitel

Ha szeretnénk igazán alaposak lenni és valóban megismerni vendégeinket, akadnak olyan dolgok, melyeket sajnos egy egyszerű szintfelmérő óra keretein belül nem tudunk kideríteni. Ezekről érdemes a beiratkozás során, vagy az első edzés utáni tapasztalatcsere folyamán néhány szót ejteni.

Jó, ha tudjuk, kuncsaftjainknak mennyire stresszesek a mindennapjai, munkájuk jellegéből adódóan mennyi lehetőségük van a rendszeres edzésre, és az edzés mellett ügyelnek-e a tiszta, egészséges táplálkozásra is, mely legalább annyira fontos a fejlődés szempontjából, mint a heti többszöri, eltökélt testmozgás.

Egyes vendégek esetében az sem elhanyagolható szempont, hogy szervezetük milyen mértékű pihenést igényel egy komolyabb edzés után. Míg egy huszonéves szervezet gyorsabban regenerálódik, és több mozgást igényel, addig az idősebb korosztály esetében megeshet, hogy több időt kell szánni az izmok pihentetésére, de a kívánt hatás kevesebb aktív edzéssel töltött nappal is elérhető.

Arról pedig végképp nem szabad megfeledkezni, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás legalább annyira fontos a szervezet számára, mint a heti rendszerességgel végzett, aktív testmozgás.

Időbeosztás

A megfelelő időbeosztás ismét egy olyan dolog, melynek megszervezéséhez nem feltétlenül kell leülnöd és elbeszélgetned külön, minden egyes kuncsaftoddal. A szintfelmérő óra után érdemes megemlítened azonban nekik, hogy távlati céljaik elérése érdekében érdemes minél gyakrabban, legalább heti két-három alkalommal intenzív testmozgást végezniük.

Természetesen mindannyiunk életében megvannak azok a hétköznapi teendők és kötelességek, melyek képesek nagyban leszűkíteni azt az időt, melyet ténylegesen saját magunkkal és mentális egészségünk mellett fizikai erőnlétünk karbantartásával tölthetünk. Azonban a megfelelő szervezés segíthet abban, hogy sikerüljön hatékony, kompromisszumos megoldást találnunk a problémára.

A Spomoco kifejezetten abból a célból született, hogy egyszerűbbé tegye mind az edzők, mind pedig vendégeik életét. Az alkalmazás sokkal több, mint aminek első ránézésre tűnhet.

Nem csupán egyszerű órarendtervező applikáció. Használata olyan, mintha mindig velünk lenne saját, digitális asszisztensünk. Egy társ, akinek segítségével könnyedén igazíthatjuk mindennapjainkat edzési rutinunkhoz, és végre olyan ritmusban élhetünk, mely a fizikai és a lelki egészség eléréséhez egyaránt hozzásegít bennünket.

Betegségek, sérülések, függőségek

Elérkeztünk a legérzékenyebb ponthoz, melyről sokan nem mernek, vagy nem akarnak beszélni, pedig érdemes lenne. Akadnak bizonyos betegségek, főként a szív- és érrendszert támadó kórok, melyek nem csak kellemetlenné, de veszélyessé is tehetik a testmozgást. Leendő vendégeidnek minden esetben tudniuk kell, hogy azok, akik ilyen jellegű betegségben szenvednek, kizárólag akkor sportolhatnak rendszeresen, ha orvosuk ettől nem tiltotta el őket.

A komoly szív- és érrendszeri, valamint neurológiai betegségek mellett a rendszeres testmozgás hasonlóan veszélyes lehet régi sportsérülések, munkahelyi, vagy bármilyen egyéb balestből származó sebesülések birtokában is.

Az olyan, hétköznapi függőségek pedig, mint a dohányzás vagy a rendszeres alkoholfogyasztás nagyban gátolhatják a rendszeres edzés segítségével elérhető fejlődést, és visszavethetik az embert hosszú távú tervei megvalósításában. Ha vendégeid nyitottak rá, érdemes beszélgetnetek ezeknek a szokásoknak a káros hatásairól, és arról, hogy elhagyásuk ugyan nem egyszerű, de hatalmas lökést jelenthet a távlati célok felé vezető, hosszú és rögös úton.

Amit még fontos lehet tudnod a csoportos órák szervezéséről

Érdemes mindig észben tartanod azt, hogy a csoportos órákra tervezett edzésterv nem szentírás. A gyakorlatok sorát és számát menet közben is hatékonyan igazíthatod vendégeid képességeihez, a lényeg csupán annyi, hogy a tréning végeredményben hatékony legyen. Ugyanazt az edzésprogramot kisebb-nagyobb módosítások után ráadásul különböző létszámú csoportok, esetleg eltérő korú vendégek számára is alkalmazhatod.

Nem szabad megfeledkezned arról sem, hogy mivel a csoportos órák általában vegyes összetételűek, lehetetlen mindenki elvárásaihoz száz százalékosan igazodni, éppen ezért arra kell törekedned, hogy a csoport legkevésbé edzett tagjai is képesek legyenek felzárkózni a gyakorlatokkal, és legalább akkora örömüket leljék az tréningben, mint a rutinosabb, edzettebb vendégek.

Ahhoz, hogy sikerüljön minél több kuncsaftot megnyerned magadnak és visszatérő vendégeket szerezz, elkerülhetetlen, hogy bizonyos szintig Te is alkalmazkodóképes legyél, azonban sosem szabad megfeledkezned arról, hogy edzőként azért Te alakítod az órák menetét, és neked kell a szabályokat is meghoznod.

Egy csoportos óra szempontjából a szervezettség és a fegyelmezettség legalább annyira fontos, mint hogy odafigyeljünk edzőpartnereink, vendégeink igényeire, és legjobb tudásunkhoz mérten igyekezzünk kielégíteni azokat.

Regisztrálok a spomoco®-ba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük